Wij zijn trots op Almere als stad waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Een stad gebouwd op idealen. Een groen-blauwe woonstad met ruime, betaalbare woningen met stedelijke voorzieningen in de nabijheid. Wij moeten helaas ook constateren dat een betaalbare woning in Almere niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Dat komt omdat prijzen zijn gestegen, maar ook omdat onze bevolking en daarmee de woningbehoefte verandert. We gaan meer sturen op de woningvoorraad. Wij zetten ons in om onze wijken leefbaar en in balans te houden. Dit hebben wij ook opgeschreven in onze nieuwe Woonvisie: w e willen dat Almere een stad is voor iedereen, een stad van kwaliteit, gericht op de toekomst.
We bouwen voor de behoefte die in de stad nodig is
We willen zorgen voor een woningmarkt die in balans is met de groei van en vraag uit de stad. We bouwen daarvoor niet alleen extra woningen in nieuwe gebieden. We zullen ook woningen bouwen in gebieden waar nu al woningen staan. Dit noemen we inbreiding. We bereiden ons hier op voor bij de belangrijke knooppunten in de stad. Bijvoorbeeld in de centra van Almere Stad en Almere Poort. Hier willen we vooral appartementen toevoegen. Dit moet ervoor zorgen dat ook studenten en ouderen gemakkelijker in Almere kunnen blijven wonen.
Het bouwen van betaalbare woningen vraagt om de inzet van nieuwe instrumenten en om innovatie. Het aantal woningen dat betaalbaar is voor huishoudens met een laag- en middeninkomen moet immers omhoog. Om dat voor elkaar te krijgen is meer sturing nodig dan alleen het aanbieden van bouwlocaties. We gaan samen met de markt proberen te innoveren zodat voor lage- en middeninkomens betaalbare gezinswoningen worden gebouwd. Verder werken we aan nieuwe manieren om deze woningen betaalbaar te houden.
Samen met wijkbewoners gaan we na aan welke woningtypen in de wijk behoefte is. Verder gaan we met bewoners na of de woningen, via kleinschalige inbreiding, toegevoegd kunnen worden. Zo kunnen bijvoorbeeld levensloopbestendige appartementen worden gebouwd die het mogelijk maken dat senioren doorstromen vanuit hun eengezinswoningen.
We maken de woningvoorraad toekomstbestendig en duurzaam
Dit doen we ook omdat we als stad ouder worden en meer te maken krijgen met vergrijzing. De bestaande voorraad moet ook helpen op andere terreinen. Bijvoorbeeld op het gebied van het tegengaan van hittestress, het verwerken van extreme regenval en om op termijn geen gebruik meer te maken van gas. We experimenteren met het oplossen van deze uitdagingen. Hiervoor maken we onder andere gebruik van het geplande groot onderhoud in de stad wat hierbij kan dienen als vliegwiel. Uiteindelijk zullen er per stadsdeel of wijk voorstellen komen over welke bronnen van duurzame warmte de juiste keuze zijn. We houden daarbij rekening met de betaalbaarheid en woonlasten voor bewoners op de korte en lange termijn.
We hebben met woningcorporaties voor meerdere jaren afspraken gemaakt over verduurzaming. Wij gaan deze afspraken de komende jaren uitvoeren. Op deze manier worden ook huurwoningen verder verduurzaamd.
We zetten ons in voor aantrekkelijke wijken
Bewoners hebben soms hulp nodig om thuis te kunnen blijven wonen. Dit is onderdeel van de opgave Wonen met zorg. We willen deze hulp zoveel mogelijk organiseren in de eigen omgeving. Die eigen omgeving is vertrouwd en daar gedijen Almeerders het best. In de wijk is vaak ook het eigen netwerk van vrienden, familie en buren het beste beschikbaar. We streven naar een wijk en samenleving waarin iedereen zelfstandig zijn of haar plek vindt en mee kan doen. Een eigen woonplek met zorg op maat in de wijk. Dit vormt de basis voor goed herstel en deelname aan de samenleving. Sommigen hebben ondersteuning nodig, ook vanuit het woonbeleid. Daarbij is ‘gewoon wonen’ de doelstelling. Net zo gewoon wonen als zij die zonder ondersteuning hun plek hebben in de samenleving. Daar zijn maatwerkoplossingen voor nodig.
We geven ruimte aan de ontwikkeling van Oosterwold
Het jaar 2021 wordt een belangrijk jaar in de verdere ontwikkeling van Oosterwold. Dan volgt namelijk de raadsevaluatie van de eerste fase van Oosterwold en een eventueel besluit over de start van de tweede fase. Met dit besluit wordt het gehele gebied volgens de ambities en filosofie ontwikkeld. Dit betekent een nieuw organisch groeiend intergemeentelijk stadsdeel dat plek biedt aan ongeveer 15.000 woningen. Uiteraard met de bijbehorende voorzieningen en bedrijvigheid.
We voegen nieuwe recreatieplekken toe aan de stad
Almere groeit verder als een aantrekkelijke, groene stad waar het naast wonen ook goed recreëren is. We zorgen voor plekken waar gerecreëerd kan worden. Dit zijn plekken waar iets te doen is en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. We werken aan verblijfsplekken waarmee we bezoekers van binnen en buiten de stad nieuwsgierig maken en willen verrassen. Bijvoorbeeld op en rondom de kustlijn van Almere Poort. Een unieke plek in Almere die alles in zich heeft om uit te groeien tot een populair recreatiegebied.