We willen de basisvaardigheden lezen en schrijven verbeteren
We willen dat iedereen mee kan doen in Almere. Goed kunnen lezen en schrijven helpt daarbij. Maar het kunnen bedienen van een tablet of een mobiele telefoon is tegenwoordig ook nodig. De coronacrisis maakte duidelijk hoe belangrijk dat is. Je kunt dan contact houden met familie, vrienden of wijkverpleging. We zien laaggeletterdheid dus niet alleen als een tekort aan taalkennis. Het gaat om basisvaardigheden die nodig zijn om prettig te leven in de buurt, wijk en stad.
We doen wat we kunnen om te voorkomen dat kinderen te weinig basisvaardigheden opdoen. We sluiten aan bij de stedelijke taalaanpak. Jonge ouders ondersteunen we om de taalontwikkeling van hun kinderen te verbeteren. Zo voorkomen we problemen op latere leeftijd.
Om goed aan te sluiten bij andere leerwensen van onze inwoners luisteren we goed naar geluiden uit de stad. We werken samen met het sociaal domein op overkoepelende thema's.
We stemmen het aanbod zoveel mogelijk af op de vraag. Voorbeelden van leerwensen zijn:
- het leren gebruiken van het ouderportal van een schoolbestuur,
- het leren begrijpen van een etiket in de supermarkt,
- het leren maken van een dag- en weekstructuur voor je kinderen.
We willen het makkelijk maken voor Almeerders om mee te doen aan cursussen. Ieder op het eigen niveau.
We doen dit vooral door intensief samen te werken met onze partners in de stad, zoals de schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en welzijn. Dit op de thema’s zoals opgenomen in de Lokaal Educatieve Agenda (LEA), die deel uitmaken van het overkoepelend thema Kansengelijkheid. Deze thema’s zullen ook onderwerp van gesprek zijn met de raad.
We gaan nieuwe scholen bouwen of vernieuwen oude scholen
We werken samen met de schoolbesturen aan de herstructurering van de schoolgebouwen in Stedenwijk. Daar komen twee nieuwe brede buurtscholen. Daarnaast gaan we de basisscholen in de Molenbuurt, Almere-Haven en in Almere-Stad vernieuwen. Dit duurt tot 2034. Daarna wordt begonnen met de vernieuwing van scholen die dan veertig jaar oud zijn. Naast het vervangen van schoolgebouwen, gaan we ook nieuwe scholen bouwen. In 2021 leveren we het schoolgebouw voor De Verwondering in Nobelhorst op. In Almere-Poort gaan we ook een nieuw schoolgebouw opleveren. En we gaan in 2021 aan de slag met het realiseren van het eerste schoolgebouw in Oosterwold. Volgens de planning vindt de oplevering hiervan in de zomer van 2023 plaats. We hebben voor de komende jaren nog een aantal nieuwe schoolgebouwen in de planning staan. De nieuwbouw van De Meergronden vormt een belangrijk vliegwiel voor stedelijke vernieuwing in Haven. De school staat in de binnenring van Almere Haven. De nieuwbouw en locatie De Meergronden zijn met de raad besproken en goedgekeurd bij de bespreking van de op 19 mei 2020 vastgestelde Gemeentelijke Feedback Concept-Visie 2040 en Aanpak 2020-2024 voor Almere Haven. De financiële verwerking hiervan zit in de begroting.
We komen in 2021 met een nieuwe Sportvisie
Deze Sportvisie gaat over hoe Almere in de toekomst sport en beweegt. In het aangepaste uitvoeringsbeleid geven wij een beeld hoe wij de toekomst zien. Daarnaast heeft de gemeente van het Rijk extra geld gekregen voor het Nationaal Sportakkoord. In 2021 gaan we dit geld inzetten via het Lokaal Sportakkoord Almere. Met als doel het voortbestaan en het professionaliseren van de sportverenigingen. Maar ook dat deze toegankelijk zijn zodat nog meer Almeerders kunnen sporten en bewegen. Op een manier die het best bij hen past. Sporten en bewegen dragen bij aan onze gezondheid en ons welzijn. Buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen spelen hierin een belangrijke rol. Met het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) verbeteren we de beweegvaardigheid van de Almeerse kinderen. Een leven lang sporten en bewegen is het doel. Verder hebben we aandacht voor het verbeteren van sporten en bewegen in de openbare ruimte.
We bouwen aan een sterke cultuursector
De cultuursector wordt hard getroffen door de gevolgen van de coronacrisis en verkeert op dit moment in zwaar weer. Wij spannen ons in om onze Almeerse instellingen door deze moeilijke tijd te loodsen. Wij worden daarbij gesteund door de noodmaatregelen van het Rijk voor de landelijke en lokale culturele infrastructuur. Juist in deze tijd van onzekerheid door corona is het goed dat wij starten met meerjarige subsidiëring van onze Almeerse culturele basis. De zekerheid die wij onze cultuurpartners daarmee bieden hebben zij nodig om in te spelen op de veranderde omstandigheden. We nemen ook het Cultuurfonds Almere op in onze basisinfrastructuur. Daarmee maken we ruimte voor groei, vernieuwing en verbreding van ons cultuuraanbod.
Er bestaat een mogelijkheid dat Windesheim in de toekomst verhuist naar de huidige locatie van de Voetnoot. Wij onderzoeken daarom alternatieve huisvesting voor Suburbia en BonteHond. Wij ondersteunen hierbij de ambitie van Suburbia, BonteHond en Kunstlinie. Zij willen een sterk cultuurcluster aan de vernieuwde Esplanade ontwikkelen. De mogelijke consequenties van de huisvesting van beide gezelschappen en Kunstlinie worden in kaart gebracht.