Analyse van de marktsituatie
Huidige woningmarkt situatie
De vraag naar woningen in Almere is de afgelopen jaren sterk gestegen. Door deze vraag en de lage rente, zijn de prijzen van de woningen ook sterk gestegen. Het afgelopen jaar stegen de transactieprijzen in Almere minder hard, de verkoopduur neemt licht toe en het aanbod stabiliseert. Dit is een signaal dat de piek van de markt mogelijk in zicht is. Het prijsniveau ligt echter op een hoog niveau, waardoor het voor een grote groep financieel niet haalbaar is om een woning te kopen of te huren.
Er zijn nog geen significante effecten waarneembaar als gevolg van de coronacrisis. Ook in deze meer onzekere tijd, blijft de vraag naar woningen nog stabiel. Mogelijk zal, wanneer de economische effecten van corona meer merkbaar worden en de maatregelen van het Rijk opdrogen, de onzekerheid bij de woonconsument toenemen en daarmee de vraag afnemen. Tot op heden lijkt dit echter nog mee te vallen. Ook het grondbedrijf ziet in de grondverkopen voor woningbouw in 2020 nog geen grote effecten. Naar verwachting zullen de grondverkopen zoals in het MPGA voor 2020 opgenomen, ook gerealiseerd worden.
De nieuwe woonvisie is door de raad voor de zomer vastgesteld. Voor de nieuwe vast te stellen (ontwikkel)plannen zal deze woonvisie als uitgangspunt gaan dienen. Naar verwachting zullen in 2021 een aantal nieuwe ontwikkelplannen voor woningbouw aan de raad ter besluitvorming worden voorgelegd. In bestaande ontwikkelplannen zal gekeken worden of het mogelijk is om het woningbouwprogramma zo nodig bij te stellen, in lijn met de nieuwe Woonvisie.
Bedrijventerreinen
Het aanbod van bedrijfsruimte is in 2019 met ruim 30 % fors afgenomen tot 92.000 m2. Dit komt door een opname van 68.000 m2, dat ver boven het langjarig gemiddelde lag van 40.000 m2. De daling van het aanbod vindt al 4 jaar op rij plaats. De bedrijfsruimtemarkt in Almere is daarmee zelfs krap geworden. Bijna de helft van het aanbod staat op de bedrijventerreinen De Vaart en Gooisekant.
Ook aan het aantal grondverkopen voor gemengde bedrijvigheid is deze vraag te merken, alhoewel het nog relatief beperkt is. De grootste afname van grondposities vindt momenteel plaats op Stichtsekant ten behoeve van logistiek. De verwachtingen zijn ook hier positief, alhoewel de effecten van corona op de economie en daarmee de markt van bedrijfsruimte onzeker zijn. Een aantal kleinere grondverkopen hebben onder andere door de toegenomen onzekerheid als gevolg van corona, vertraging opgelopen. De verwachting is vooralsnog wel dat de grondverkopen conform het MPGA in 2020 gewoon zullen plaatsvinden.
Detailhandel
De markt voor detailhandel is al een aantal jaren aan het veranderen. Zo heeft de opkomst van online winkelen effect op de vraag naar fysieke ruimte en heeft op dit moment de coronacrisis ook effecten op het winkellandschap. De focus ligt daarom ook vooral op het versterken van de bestaande winkelgebieden en niet zozeer de uitbreiding. Wij hebben daarom een nieuwe detailhandelvisie opgesteld, die we nog met u bespreken. In de nieuwe detailhandelsvisie zal de fijnmazige structuur van detailhandel in Almere centraal staan en duidelijke kaders worden opgenomen voor de vestigingsmogelijkheden van perifere detailhandel en supermarkten. We willen meer sturen op het vestigen van detailhandel in de centra van Almere, waarbij het verzorgingsgebied van de detailhandelsvoorziening leidend is. Of dit leidt tot een verschuiving of verdere vermindering van de planvoorraad detailhandel zal op dat moment besloten moeten worden.
Kantoren
Sinds 2016 is het aanbod van kantoorruimte in Almere afgenomen. Desalniettemin is het totale aanbod relatief gezien nog steeds ruim. De kantorenmarkt is vooral lokaal en beperkt en is afhankelijk van incidentele omvangrijke transacties. Het aanbod (kantoorruimte op de markt aangeboden met en zonder gebruiker) is voor 70% te vinden in het zakencentrum bij station Almere Centrum en Poort/Gooisekant. Of als gevolg van corona het kantoorgebruik en de behoefte aan kantoormeters gaat veranderen, is op dit moment nog niet inzichtelijk.
De verwachte marktvraag (omvang en kwaliteit) de komende jaren kan in principe gehuisvest worden in courante leegstaande panden op courante locaties (Almere Centrum, Gooisekant/Poort en Randstad).