We helpen kwetsbare groepen
In 2021 is er meer aandacht voor kwetsbare jongvolwassenen, inwoners met schulden en kinderen in armoede. Kwetsbare jongvolwassenen zijn onder andere voortijdige schoolverlaters en jongeren, met kinderen, die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. We werken aan een brede aanpak van hun problematiek. Op die manier willen we verslechtering voorkomen. Dit doen we samen met werkgevers, onderwijsinstellingen en partners in de regio.
We verwachten een toename van 25% in het aantal inwoners met schulden. We gaan deze groep ondersteunen door meer schuldhulpverlening in te zetten. We breiden ook de ‘vroeg erop af aanpak’ uit. Dit moet helpen om inwoners met problemen snel in beeld te krijgen. Daarnaast gaan we verder met de ontwikkeling van het jongeren perspectief fonds en het financieel huis.
Ten slotte zien we dat de kansenongelijkheid voor kinderen in armoede toeneemt. In 2021 gaan we hier meer tegen doen. We gaan intensiever samenwerken met onderwijs, partners en onderwijsinstellingen. We willen armoede en schulden voorkomen. Daarom doen we veel aan preventie. Dit doen we door op scholen en daarbuiten te infomeren over hoe ze verstandig om kunnen gaan met geld.
We willen ervoor zorgen dat werken loont
We zien steeds vaker dat een baan niet altijd een garantie is voor voldoende inkomsten. Dit komt bijvoorbeeld voor bij zelfstandigen zonder personeel en deeltijdwerkers, maar ook mensen met meerdere banen. We willen voorkomen dat deze groep in de problemen raakt en in staat is tegenslagen op te kunnen vangen. In samenwerking met onze partners zullen we hier nieuwe instrumenten voor ontwikkelen en inzetten.
We ondersteunen en begeleiden werkzoekenden en werkgevers
Dit doen we om personen die niet gemakkelijk aan werk komen perspectief te bieden op een passende match. We proberen de gevolgen van de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken. We werken hiervoor intensief samen met werkgevers om de kansen op de arbeidsmarkt te benutten. We willen ervoor zorgen dat werkzoekenden duurzaam instromen. Dit betekent dat zij werk vinden waar ze voor lange tijd aan de slag kunnen en zich kunnen ontwikkelen. De kans dat zij opnieuw gebruik moeten maken van bijstand neemt hierdoor af.
We zetten ons in om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen
Almere streeft ernaar de stad te zijn voor iedereen en door iedereen. We willen dat alle Almeerders mee (kunnen) doen. Daarop anticiperen wij met onze bouw, onze voorzieningen en onze systemen.
Met ons actieprogramma “Almere voor iedereen, door iedereen” starten we in het najaar 2021 met verschillende activiteiten op uiteenlopende thema’s die een inclusieve stad als doel hebben. We gaan uitsluiting tegen en willen belemmeringen op ieder vlak tegengaan.
Dit doen we door vraagstukken te agenderen, de dialoog te faciliteren, stelling te nemen wanneer uitsluiting aan de orde is, zelf het goede voorbeeld te geven en de inclusieve staat van de stad te monitoren. Zodat we daar waar nodig is kunnen inspringen.
Omdat gelijkwaardigheid en inclusie nog niet op alle terreinen vanzelfsprekend zijn werken we in 2021 aan de verdere acceptatie en emancipatie van LHBTI-inwoners (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse inwoners). Dit is onderdeel van de Regenboogagenda.