Programmabegroting 2021
portal

Inleiding

Opgaven

Afgelopen jaar is de Woonvisie vastgesteld. Een document dat ons helpt verder vorm en invulling te geven aan hoe wij in Almere willen wonen.  Het is geen pasklare oplossing voor de krapte op de Almeerse woonmarkt, maar het is wel een begin. We werken de komende jaren aan een stad die ruimte biedt voor iedereen: jong en oud, rijk en arm, studenten, gezinnen, senioren, starters en doorstromers. Een stad van kwaliteit, gericht op de toekomst.
Almere is ontwikkeld als een meerkernige stad, waar ruim in het groen gewoond wordt met stedelijke voorzieningen in de nabijheid. En een stad met grote diversiteit aan manieren van wonen, met ruimte voor experimenten en eigen initiatief. Met deze doelen voor ogen werken we inmiddels 40 jaar aan een stad waar anno 2020 meer dan 210.000 Almeerders wonen.
Om de Woonvisie te realiseren stuurt de gemeente de komende jaren op een stedelijk woningbouwprogramma. In het woningbouwprogramma staat beschreven wat wij de komende tien jaar gaan doen om ervoor te zorgen dat het goed wonen in Almere is en we het tekort aan woningen aanpakken. Om het groeiend aantal huishoudens een plek te geven in Almere plannen we tussen de 17.500 en 24.500 woningen. Een deel hiervan zijn duurdere koopwoningen, een deel voor huishoudens met een middeninkomen. Dit zijn woningen voor de jonge gezinnen aan het begin van hun werkcarrière. Het zijn ook woningen voor de zelfstandige zonder personeel (ZZP-ers), de leerkrachten en voor vele anderen die essentieel zijn voor de economie van de stad.  Verder is het aantal voor lage inkomens betaalbare woningen uitgebreid. Tenslotte willen we tussen de 1.000 en 1.500 woningen voor studenten bouwen, en op deze manier een studentencampus in de stad ontwikkelen.
Maar het woningbouwprogramma is niet in beton gegoten. We willen het programma regelmatig herijken. dit doen we afhankelijk van de marktontwikkelingen en ontwikkelingen rondom werkgelegenheid, bereikbaarheid en voorzieningen. Perpectieven kunnen zomaar veranderen, zo leert de recente ervaring met corona en stikstof. Maar misschien wel de grootste uitdaging is de ambitie voor woningen voor huishoudens met een middeninkomen. We zoeken met innovaties naar wegen om ook nieuwbouw van eengezinswoningen betaalbaar te houden. In de huidige marktomstandigheden is dat geen makkelijke opgave. Appartementen kunnen eenvoudiger betaalbaar worden gerealiseerd. In de centra in Stad, Buiten en Poort is daarvoor ruimte. Daar kan een deel van de huishoudens met een middeninkomen een woning vinden. We zetten alles op alles om voor hen de stad te blijven waar ze zich willen en kunnen vestigen

Deze pagina is gebouwd op 02/01/2021 17:20:09 met de export van 02/01/2021 17:08:48