Programmabegroting 2021
portal

Inleiding

Opgaven

In het coalitieakkoord Een Frisse Start is een extra opgave benoemd. Deze opgave gaat over wonen met zorg. Dit komt voort uit de ambulantiseringsopgave. Dit is het streven om mensen met een beperking zo 'normaal' mogelijk te laten participeren en de benodigde hulp aan huis te bieden.

Landelijk én in Almere is het al het streven om mogelijk te maken dat inwoners op een prettige manier ‘zo thuis mogelijk’ kunnen opgroeien en wonen. Dit geldt voor jeugd en volwassenen en ook voor de groeiende groep ouderen in de stad. We willen dat passende hulp en ondersteuning zo veel mogelijk beschikbaar zijn in de eigen (sociale) omgeving van mensen. Die omgeving is namelijk vertrouwd en hier gedijen Almeerders vaak het best. Daarnaast is in die omgeving vaak ook hulp van het eigen netwerk (vrienden, familie, buren) het beste beschikbaar. Bovendien helpt het mensen om zo veel mogelijk een normale leefsituatie te hebben en er volwaardig bij horen in de wijk. Randvoorwaardelijk is dat de stad leefbare wijken houdt, waarbij voor alle betrokken partijen hun rol duidelijk is om de leefbaarheid te behouden.
In 2021 ondersteunen we in Almere de ontwikkeling van een aantal initiatieven voor wonen en zorg. Dit zijn initiatieven op diverse terreinen, waaronder de maatschappelijke opvang, jeugdhulp, beschermd wonen, ex-gedetineerden, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en autisme zorg. Ook wordt gewerkt aan het realiseren van meer tussenvoorzieningen, om de stap van 24-uursvoorziening naar zelfstandig wonen te verkleinen.
In 2020 is gewerkt aan een woon-zorgprogrammering. Hierin wordt duidelijk wat de woningbehoefte is voor de uitstroom uit een 24-uursvoorziening en wat de kaders zijn voor de start en uitvoering van woon-zorg initiatieven in wijken. De woon-zorgprogrammering wordt jaarlijks bijgesteld op basis van periodiek onderzoek naar de huisvestingsbehoeften van verschillende doelgroepen. Gekoppeld aan de woon-zorg programmering wordt in 2020 een afwegingskader voorgelegd aan de raad, om initiatieven te toetsen en op de beste plek in de stad te laten landen. Onderdeel van deze kaderafspraken is het participatietraject met beoogde bewoners, en de beoogde buren in buurten en wijken.
Inwoners met een zorgvraag wonen voor een groot deel in reguliere woningen in de stad. Met zorgpartijen en woningbouwcorporaties zijn in 2020 samenwerkingsafspraken gemaakt die gaan over de uitstroom van bewoners van 24 uurs-voorzieningen naar reguliere woningen. Deze afspraken zullen in 2021 worden uitgevoerd en geëvalueerd.

Deze pagina is gebouwd op 02/01/2021 17:20:09 met de export van 02/01/2021 17:08:48