Beleidsvoornemens 2021
Programmamanagement en projectorganisatie
Naar aanleiding van de bestuurlijke verkenning Floriade in het voorjaar van 2020 is het programmamanagement aangepast. Dit heeft tot doel de synergie in de samenwerking te vergroten en daarmee een zo succesvol mogelijk evenement in 2022 en structurele baten voor de stad te realiseren. De volgende aanpassingen zijn gemaakt:
- De programmaraad is geïnstalleerd.
- De organisatie van de Floriade Almere 2022 BV is versterkt.
- Het overleg tussen de collegeleden en de Floriade Almere 2022 BV is geïntensiveerd langs de portefeuillelijnen.
- In de gemeentelijke organisatie zijn de verantwoordelijkheden van de zelfstandige programmaorganisatie teruggelegd bij de afdelingen. Integrale sturing op planning en resultaten ten behoeve van de Expo in 2022, de Making Of en het Legacy programma vindt plaats door een ambtelijk opdrachtgever vanuit de concerndirectie en drie programmateams.
Making of
De Floriade is een katalysator van de groene stad van de toekomst; voor de duurzame, groene doelstellingen van Almere. Het komende jaar wordt de samenwerking met bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, andere overheden en kennisinstellingen voortgezet en gewerkt aan een groen en gezond Almere. In de Making Of van de Floriade versterken en versnellen we de ontwikkeling die met Growing Green Cities in 2013 al is ingezet: de ontwikkeling van Almere naar een groene en gezonde stad. Op weg naar de Floriade in 2022 doen we alles dat bijdraagt aan het succes van de Floriade bij de Almeerders. En we gebruiken de Floriade als vliegwiel voor de strategische speerpunten.
Aan de strategische speerpunten wordt ook in 2021 met Almeerders volop uitvoering gegeven. Zowel door het continueren van succesvolle activiteiten als Growing Green Speld uitreikingen en -publicaties, de Almeerse Week van het Insect, de Dutch Food Week, de Floriade Parade en Zet Almere in Bloei als het aanjagen en realiseren van nieuwe initiatieven. We ambiëren in 2021 de centrale locatie te zijn van de Dutch Food Week, zoals Rotterdam dit in 2020 is. Voor Wereldvoedseldag, 16 oktober 2021, wordt een programma ontwikkeld waarbij verbinding met de Flevolandse gemeenten en het Food Forum centraal staat, in aanloop naar de Floriade Expo in 2022.
Werk en participatie
Het Floriade Werkbedrijf is de samenwerking van de gemeente Almere, het UWV en Randstad om zoveel mogelijk kandidaten, door middel van de Floriade, uit de uitkering te bemiddelen naar werk. Basis hiervoor is SROI (social return on investment). Dit biedt de mogelijkheid om kandidaten onder andere in de bouw, energie, groenaanleg te plaatsen in een tijdelijke functie van een half jaar op basis van SROI. Zij worden opgeleid in een pool die specifiek voor deze werkzaamheden is ingericht. Daarnaast worden er ook mensen geplaatst in ondersteunende functies zoals kantinedames, secretaresses, communicatie adviseurs, werkvoorbereiders, etc.
Naast de werkzaamheden die ingevuld moeten worden door en via Weerwater CV kunnen er naar verwachting ook functies op basis van SROI ingevuld worden bij de provincie en de Aeres Hogeschool. Bij Floriade Almere 2022 BV worden ook jaarlijks een aantal kandidaten geplaatst in ondersteunende functies. In totaal verwachten we 60 tot 70 nieuwe kandidaten te plaatsen in 2021. De doelstelling is dat minimaal de helft van de kandidaten doorstroomt naar een reguliere baan. In de praktijk lag dit aandeel de afgelopen jaren aanzienlijk hoger (rond 90%). De effecten van de coronacrisis kunnen echter van invloed zijn.
Innovaties (gebiedsontwikkeling) Floriade
Binnen de gebiedsontwikkeling bieden het digitale domein en mobiliteit mogelijkheden om innovaties te laten zien op de Expo in 2022. Gemeente Almere jaagt dit aan, maar is net als alle andere gemeenten afhankelijk van kennis, kunde, middelen en risicobereidheid van andere partijen.
Daarnaast is er alle ruimte voor partners, exposanten en deelnemers aan de Floriade om in hun programmering op de Expo en/of in het tijdelijke vastgoed dat zij realiseren innovaties te tonen. Deze worden met de Floriade BV verder uitgewerkt in het kader van de programmering en de sponsoring.
Terreininrichting (grondexploitatie)
In 2021 zijn alle bomen en vaste planten van het arboretum geplant. Weerwater CV draagt op 1 juli 2021 de openbare ruimte gebruiksklaar over aan de Floriade BV en zorgt dan ook voor de overdracht van woonrijp gemaakte gronden. Voor deelgebieden waar nog langer bouwwerkzaamheden plaatsvinden zijn aanvullende afspraken gemaakt. Dit betreft met name de inrichting van (een deel van) het centrale plein waar de bouw van toren 2 nog tot eind 2021 doorloopt en delen van de Alleezone waar onder andere nieuwbouw voor de Aeres Hogeschool en de Zorggroep wordt gerealiseerd.
In de eerste helft van 2021 worden naar verwachting de bruggen op het Floriadeterrein opgeleverd en in het najaar van 2021 de Weerwaterbrug. Oplevering van de kabelbaan is voorzien in het voorjaar van 2021.
Floriade BV start vanaf 1 juli 2021 met de opbouw en inrichting van het terrein ten behoeve van de opening van de Expo op 14 april 2022.
Parkeerterrein en voorterrein
Er wordt uitgegaan van één parkeerterrein voor bezoekers die gebruik maken van een eigen auto. Er wordt een tijdelijk parkeerterrein aangelegd bij de afrit Nobelhorst langs de A6 (toekomstig bedrijventerrein Twentsekant). De bezoekers worden van en naar het genoemde parkeerterrein vervoerd met pendelbussen en zoveel mogelijk via de busbanen. Aan de zijde van bedrijventerrein De Steiger worden haltes voor deze shuttlebussen gerealiseerd. Aan deze zijde bevindt zich ook de opstap/entree van de kabelbaan. In 2020 is de planvorming gereed. In 2021 vindt de uitvoering plaats. Dit is dan inclusief het eerder realiseren van de verdubbeling van het ter plaatse aanwezige viaduct op de (verlengde) Tussenring. De uiterste oplevering is voorzien in het eerste kwartaal van 2022, tijdig vóór de start van het evenement. De bezoekers die met het openbaar vervoer komen of met de bus van touroperators worden op het Voorterrein aan de westzijde ontvangen. Voor de touringcarbussen wordt op dat terrein een grote busparkeerplaats aangelegd. Op dat voorterrein zullen ook invalidenparkeerplaatsen en een fietsenstalling worden aangelegd.
Veiligheid
Het veiligheidsplan, waar ook het mobiliteitsplan onderdeel van uitmaakt, ziet toe op alle directe gevolgen van het evenement op het evenemententerrein, maar ook in de omgeving en de toestroom van bezoekers (aankomst en vertrek). Onder de omgeving wordt verstaan: het voorterrein bij de publieksingang, aanrijdroutes richting parkeerplaatsen, parkeerplaatsen, pendelroutes en opstapplaatsen, looproutes en de opstapplaats voor de veerboot. Het veiligheidsplan bestaat uit een strategisch deel en een operationeel plan. In het najaar van 2020 wordt het concept strategisch veiligheidsplan besproken met de gemeenteraad. Het veiligheidsplan is eind 2020 gereed en is onderdeel van de aanvraag evenementenvergunning die begin 2021 wordt ingediend door de Floriade BV. Naar verwachting ligt er dan het eerste kwartaal van 2021 een evenementenvergunning.
Parkmanagement
Het Arboretum is ook na het evenement een in stand te houden onderdeel van de nieuwe woonwijk Hortus. Voor de instandhouding zal een beheervereniging van de gezamenlijke eigenaren worden opgericht, die vervolgens verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud en daarmee de instandhouding. Hierover worden in overleg tussen Weerwater CV en de gemeente afspraken uitgewerkt. De verwachting is dat in het vierde kwartaal van 2020 het voorstel voor het parkmanagement aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd. Onderhoud en beheer is tot de Expo de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente, Weerwater CV en Floriade BV. Tijdens de Expo ligt deze verantwoordelijkheid uiteraard volledig bij de Floriade BV. De nieuwe parkmanagementorganisatie kan dan eind 2022 van start gaan.