Programmabegroting 2021
portal

Paragrafen

Bedrijfsvoering

We willen dat de begroting makkelijk leesbaar is voor de gemeenteraad. In 2021 gaan we verder met deze klus. We zorgen dat alle onderdelen in de begroting goed leesbaar zijn. Iedereen moet de tekst goed kunnen begrijpen en volgen. Dit geldt niet alleen voor de begroting maar voor alle documenten in de budgetcyclus. We willen ook dat er meer detailinformatie beschikbaar is in de digitale begroting. Bijvoorbeeld de verandering van de budgetten en een beschrijving van de activiteiten. De gemeenteraad weet dan waar het college geld aan uitgeeft.

Daarnaast willen we ons focussen op onze risico’s en buffers om die inzichtelijk te krijgen.
We willen onze manier van risico management verbeteren. En daarom gaan we alle risico’s in kaart brengen. We moeten genoeg buffers hebben om deze risico’s te kunnen opvangen. We zullen daarom onze buffers moeten versterken. Verder willen we de totaalbegroting scherper in kaart brengen. Bij elke begrotingspost willen we weten of deze begrotingspost wel of niet beïnvloedbaar is.

Vanaf de jaarrekening 2021 zal het college zelf verantwoording afleggen of zij rechtmatig heeft gehandeld.
In de huidige situatie is het college al verantwoordelijk voor het rechtmatig handelen binnen de gemeente. De accountant controleert elk jaar of het college ook financieel rechtmatig heeft gehandeld. Door een volgende wetswijziging zal deze taak verschuiven naar het college. Dan gaat het college verantwoording afleggen over het financieel rechtmatig handelen binnen de gemeente. De accountant toetst nog wel de juistheid en volledigheid van deze verantwoording. De voorbereidingen van deze wetswijziging als ook de invoering zijn vanaf 2020 in volle gang.

Er is een bestuursopdracht om de prognosekracht van het sociaal domein te verbeteren. Hierbij gaat het om het verbeteren van onze informatie en het professioneler maken van de organisatie. Het doel is dat er samenhang is in beleid, sturing en het lerend vermogen van de organisatie. In 2020 hebben we hiervoor al een aantal stappen ingezet. We hebben gekeken naar wat voor rapportagevormen wij gebruiken binnen de organisatie en het bestuur. En ook de manier waarop wij de overlegstructuren met onze externe partners hebben. En de wijze waarop wij de jaarlijkse tarieven bepalen. Daarnaast zijn we begonnen met het uitwerken en aanscherpen van de beleidscyclus. Zoals de inkoopstrategie, monitoring en sturingsprincipes, beleidsevaluatie en de koppeling met de budgetcyclus. Dit alles met het oog op de komende aanbestedingen in het sociaal domein. We verwachten dat we dit in 2021 gaan beëindigen. Daarnaast heeft de organisatie bestuursopdrachten ontvangen voor jeugd en Wmo. Om de groei voor de volgende jaren terug te dringen moet er een set aan maatregelen komen. Bij de begroting 2021 neemt het college hierover een besluit. Een groot deel van de maatregelen gaan we in 2021 invoeren.

Deze pagina is gebouwd op 02/01/2021 17:20:09 met de export van 02/01/2021 17:08:48